Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Civil War (Αστικός Πόλεμος ή Εμφύλιος;)…

Αν πολλά σημεία θυμίζουν το μετά το Κραχ (και την Great Recession του ’29) εποχή (ο Χίτλερ στο προσκήνιο). Αν η απαξίωση των πολιτικών κομμάτων προκαλεί τη λεκτική που θυμίζει εκείνη των Ι. Μεταξά και Γ. Παπαδόπουλου, τότε συνεπάγεται ότι οι πλανήτες μπαίνουν σιγά-σιγά σε ευθεία και κάποιος «αστολόγος» μπορεί να «προβλέψει» ανατροπές στην κοινωνία.

«Ας τους, θα ξεφουσκώσει!», «είναι τρελός, κοίτα το μάτι του!» είναι μερικές από τις αντιδράσεις των φίλων και γνωστών στη θέα των ακροδεξιών-ναζιστικών γκρουπούσκουλων. Είναι η ίδια ακριβώς αντίδραση που είχαν στελέχη του ΚΚ Γερμανίας στη θέα του Χίτλερ να μιλά στην κομμουνιστική εργατιά του Βερολίνου. Ο Ντιέγκο Ριβέρα (Μεξικανός προοδευτικός ζωγράφος) απευθύνθηκε στους φίλους του (Βίλι Μίντσενμπεργκ-σύντροφος του Λένιν-, Ερνστ Τέλμαν –σταλινικός ηγέτης του ΚΚ Γερμανίας) και αναφερόμενος στον επικοινωνιακό Αδόλφο είπε «Σκοτώστε τον ή θα τον σκοτώσω εγώ!». Οι φίλοι του μειδίασαν και αποκρίθηκαν «άσε τον, είναι τρελός, δεν το βλέπεις;». Σύμφωνα με τη αυτοβιογραφία του Μεξικανού ζωγράφου, οι περισσότεροι από αυτούς τους φίλους του θανατώθηκαν από τους ναζί. Από αυτόν τον… τρελό.

Σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο, η ακροδεξιά κερδίζει συνεχώς έδαφος. Στη Σουηδία (!), μάλιστα, το ακροδεξιό και αντι-μεταναστευτικό κόμμα, υπό τον Τζίμι Άκεσον, κέρδισε 20 έδρες (Σεπτέμβριος 2010), κατηγορώντας παράλληλα το «σύστημα» αφενός για αποκλεισμό από τα ντιμπέιτ και τα πολιτικά φόρα (σας θυμίζει κάτι;) και αφετέρου για τον χαρακτηρισμό τους ως ακροδεξιό-ναζιστικό κόμμα στη θέση του επιθέτου «εθνικιστικός» με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται (σας θυμίζει κάτι;)…

Όσο περιμένει κανείς να ασχοληθεί με το θέμα μετά από τη θανάτωση 3 Πακιστανών σε χαμόσπιτο της γειτονιάς του, τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Και όσο δεν φοβάται κανείς επειδή απλώς δεν είναι Πακιστανός, τόσο να ξέρει ότι έρχεται και η δική του ώρα…

Στα αστικά κέντρα (εσάς τι σας νοιάζει επαρχιώτες ε;) η ακροδεξιά οργανώνει σύστημα εμπορίου προστασίας. Με τα χρήματα που εισρέουν στην οργάνωσή τους, μέσω της εκλογικής ενίσχυσης, μισθώνουν αλλοδαπούς δολοφόνους να εκτελέσουν συμβόλαια θανάτου εις βάρος μεταναστών. Εάν συλληφθεί ο δολοφόνος μετανάστης, τότε τα κανάλια μιλούν για ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ συμμοριών μεταναστών.

Σε άλλο επίπεδο, μέλη της οργάνωσης μισθώνονται από επιχειρήσεις να «σπάσουν» απεργίες και να διαλύσουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενδεδυμένοι ως εργάτες της επιχείρησης που θέλουν να ασκήσουν το «δικαίωμα στην εργασία» που οι διεφθαρμένοι συνδικαλιστές παραβιάζουν καταλαμβάνοντας την επιχείρηση κ.α.. Να πάνε, εκεί δηλαδή που δεν μπορεί να πάει η αστυνομία… Και τα παραδείγματα δεν μπορούν να γίνουν συγκεκριμένα για λόγους νομικής κατοχύρωσης.

Αυτή η ατμόσφαιρα δεν επικοινωνείται με κανέναν αποτελεσματικό και μαζικό τρόπο στην κοινωνία. Τουναντίον, στα «μεσημεριανά», όπως τα λέμε πια, περνάν crawl (κυλιόμενα ενημερωτικά μηνύματα) με ψυχο-παρακινητικούς τίτλους «Πακιστανοί σκότωσαν Έλληνα άδικα» μεταλαμπαδεύοντας αισθήματα φόβου, αγανάκτησης και, εν τέλει, μίσους στους τηλεθεατές. Που τις ώρες εκείνες της μέρας, θεατές θα είναι το άνεργο τμήμα του «ενεργού» πληθυσμού, οι ηλικιωμένοι και η πιτσιρικαρία που τέλειωσε απ’ το σχολείο. Ηλικιακές ομάδες που αποτέλεσαν και τη κύρια δεξαμενή ψηφοφόρων ακροδεξιών κομμάτων. Για την ιστορία, να πούμε ότι για τη συγκεκριμένη υπόθεση δολοφονίας κανείς δεν μετέδωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι το θύμα συμμετείχε σε έφοδο σε κατάλυμα Πακιστανών το προηγούμενο της δολοφονίας διάστημα.

Όπως δεν μετέδωσαν, τα mainstream δίκτυα ενημέρωσης, άλλως τα κανάλια, την ομιλία Βουλευτή στο Πέραμα κατά των Αιγυπτίων ψαράδων, μία ημέρα πριν από την εισβολή σε οικία και το ξυλοκόπημα Αιγύπτιου οικογενειάρχη ψαρά που ζει στην Ελλάδα 15 χρόνια! Πόσω δε μάλλον, δεν μετέδωσε το μαχαίρωμα Πακιστανού στον σταθμό μετρό «Αττική» από μαυροφορεμένους νεαρούς υπό το βλέμμα των υπηρεσιών ασφαλείας του σταθμού και, κυρίως, των καμερών (!) ασφαλείας του… Αλλά ό,τι κι αν μετέδωσε, παρενέβη Εισαγγελέας;

Και ενώ πολλά, ανάλογα με τα παραπάνω, περιστατικά βρίσκουν το φως της (ηλεκτρονικής κυρίως) δημοσιότητας, αντί να προκαλούν στη μάζα αίσθημα αποτροπιασμού, εν τέλει είτε την αφήνουν αδιάφορη (ήτοι εν δυνάμει θετική) είτε της βγάζουν απ’ τα χείλη ανερμάτιστες κραυγές «λογικής» που λεν «καλά τους έκαναν, εμείς πήγαμε στη χώρα τους;».

Οι πολιτικές δυνάμεις που κυριαρχούν στη χώρα απαρτίζονται από μεγάλα δημοκρατικά και ανθρώπινα (όχι απάνθρωπα) πληθυσμιακά τμήματα. Μεγάλο, όμως, μέρος αυτών παρόλο προοδευτικό και φιλελεύθερο (φίλος της ελευθερίας) αγνοεί την πονηρία των καιρών και ολοκληρωτικά χαμένο στα PSI και στα «πιστωτικά γεγονότα» (κατά βάσει στα χαράτσια και τις δόσεις) δεν έχει απαιτήσει από τα κόμματα μια σοβαρή αντιμετώπιση ζητήματος.

Και η λαϊκά λεγόμενη Αριστερά δεν έχει απαντήσει στις σχετικές ανάγκες της κοινωνίας, ούτε η λαϊκά λεγόμενη Δεξιά δεν έχει αποκλείσει την «επικοινωνία» με τους χώρους της ακροδεξιάς.

Δεν μπορεί ένας μορφωμένος Αριστερός να είναι απλώς ένας αφοριστής και συνθηματολόγος, χωρίς να απαιτεί και χωρίς να δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα της κοινωνίας.

Δεν μπορεί ένας μορφωμένος Δεξιός νοικοκυραίος να είναι ένας απλός ψηφοφόρος ενός κόμματος χωρίς να απαιτεί την ουσιαστική αντιμετώπιση των ακροτήτων, την ουσιαστική καταδίκη της ρατσιστικής βίας.

Δεν μπορούν και οι δύο να μην απαντούν στα προβλήματα της Κοινωνίας, όπως το μεταναστευτικό, και να δίνουν εύφορο έδαφος να ανθίσει το μίσος, ο θάνατος και ο… εμφύλιος.

Και γιατί εμφύλιος; Γιατί εάν κάποια στιγμή αποεπιλεχθούν οι «αδύναμες» ομάδες μεταναστών (οι Πακιστανοί και λοιποί) και οι επιθέσεις των ακροδεξιών συμμοριών περάσουν στους Νιγηριανούς, Σομαλούς κ.λπ., τότε το χατζάρι θα πάει σύννεφο. Και το χατζάρι αυτό δεν θα ρωτά «είσαι αλληλέγγυος, είσαι άνθρωπος ή είσαι ρατσιστής και απάνθρωπος;». Απλώς θα κατεβαίνει με φόρα…

Και τότε θα δεις στο ίδιο «πεδίο μάχης» Έλληνες εναντίον Ελλήνων, Έλληνες εναντίον αλλοδαπών, αλλοδαπούς εναντίον Ελλήνων και αλλοδαπούς εναντίον αλλοδαπών!

Όσο περιμένει, λοιπόν, κανείς να ασχοληθεί με το θέμα μετά από τη θανάτωση 3 Πακιστανών σε χαμόσπιτο της γειτονιάς του, τόσο το πρόβλημα θα μεγαλώνει. Και όσο δεν φοβάται κανείς επειδή απλώς δεν είναι Πακιστανός, τόσο να ξέρει ότι έρχεται και η δική του ώρα…

(Όπως κάθε κοινωνικό ρεύμα, έτσι και ο φασισμός-ρατσισμός είναι υπαρκτός. Η προσποίηση ότι δεν υπάρχει είναι απόλυτα λαθεμένη. Ο περιορισμός, ο εκφυλισμός και η αλλοτρίωσή του είναι ζωτικής σημασίας, αλλά αυτό το ξέρουν καλύτερα οι των κομματικών διεθυντηριών…)

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα μετά από καιρό GMT

    Δεν νομίζω ότι τα πράγματα είναι τόσο άσχημα. Μάλλον, εάν τα πράγματα είναι τόσο άσχημα, η επιμονή μας (και σου) στο να αναμεταδίδουμε αυτή την ατμόσφαιρα απαξίωσης του πολιτικού συστήματος και φόβου μπροστά στις βίαιες αφανείς ενέργειες διαφόρων μιμητών των μελανοχιτώνων του Μουσολίνι και των χιτλερικών Ταγμάτων Εφόδου, δεν μας βοηθάει να κάνουμε την λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών καλύτερη.

    Η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται κι όπως εξελίσσεται όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, οπότε ας μην τα κλείσουμε εμείς.

    Η αντιμετώπιση του φασισμού δεν γίνεται με βία αλλά και δεν επιτρέπεται δειλία. Εγρήγορση χρειάζεται και διανοητική δουλειά. Ας συμφωνήσουμε ότι στο γήπεδο των διανοημάτων οι φασίστες χάνουν κι αυτό ας το εκμεταλλευτούμε. Το καλύτερο που έχεις να κάνει κι εσύ κι εγώ κι οι άλλοι είναι να τους βγάλουμε στο φως όχι ως εγκληματίες εκδικητές της νύχτας –κάτι τέτοιο αρέσει στην νεολαία- αλλά ως πολιτικά πρόσωπα, γρυλίζοντα και φανατικά, στο φως της ημέρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλώ στην έκφραση της γνώμη σας με κόσμιο και μη προσβλητικό τρόπο. Το περιεχόμενο των σχολίων θα κριθεί ως προς την προσβολή ηθών και προσωπικοτήτων και ενδεχομένως να διαγραφεί. Ο Admin δεν φέρει καμία ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων.